logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Atrium

Atrium

2009/4. sz.

Leírás 

Ellentétek harmóniája

Kockák találkozása a Sváb-hegyen

„Az épület szigorú szerkesztése és az egyszerű tömegformák tekintetében egymásra talált a megbízói igény és a tervező elképzelése. Szokása szerint a Tér Alkotó Tervező Stúdió több megoldást kínált a tulajdonosnak, és a kivitelezést sem adta ki a kezéből. Az együttgondolkodásnak köszönhető, hogy a kezdeti tervezgetéstől a megvalósításig lényegileg nem változott a koncepció.” (szerk.)

„Tiszta szerkesztésű, kemény vonalú, méltóságteljesen távolságtartó ugyanakkor kitárulkozó épületet terveztünk. Építészeti esztétikája a tömegformálás és anyaghasználat belső feszültségéből adódik: a kubusos, zárt tömegeket pont ott bontottuk meg, metszettük ki nyílászárókkal, ahol a hasábforma a legérzékenyebb: a sarkokon, élek mentén, ugyanakkor a nyílászárók külső homlokzati síkra történő szerkesztésével mégis sérülés nélkül állítottuk vissza a hasábokat. A tömegeket burkoló egynemű szürke terméskő a monolitikusságot hangsúlyozza, az ezekbe belemetsző nyílászárók, az áthidalók-alátámasztások architektonikus elemek nélküli megoldása viszont ezt a monolitikusságot teszik zárójelbe.” (Nagy-Miticzky Szabolcs vezető tervező)

Forrás:

Szilléry Éva (szerk.): Ellentétek harmóniája: Kockák találkozása a Sváb-hegyen inAtrium magazin, 2009/4. szám 41-49.o. Jánossy Kiadó, Budapest, 2009.

No Comments

Post a Comment