logo
A powerful architecture & Construction theme. Construct your website in the perfect Ratio.
Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula

Blog

Octogon

Octogon

2010/8-9. sz.

Leírás

A Budapest, XII. kerület családi házról többek között a következők olvashatók: „Tájba illesztett tökéletes mértani forma, futurisztikus kockaház..” (Csíkos Gábor: Octogon 2010/8-9. szám, 20-24. oldalak)

Turányi Gábor DLA

Leírás 

Turányi Gábor DLA, építész, egyetemi tanár

OPPONENSI VÉLEMÉNY – részletek

„A balatoni építés, úgy tűnik, elvesztette ártatlanságát. Miért mondom el mindezt? Mert a bírált terv üdítő kivétel a ma is folytatódó balatoni építészeti káosz háborgó (magyar-) tengerén.

Milyen eszköztárral tud kivétel lenni, mivel tud kívül maradni társai irracionálisan burjánzóhatalmaskodó- tapintatlan világától? Nem formai ügyességével. Nem trendi alakzatával. Nem a „modernségével”. Hiszen hiába a legrafináltabb ügyeskedés, ha a program gigantomán. Hiába a behízelgő telepítési trükk, ha sok hektárnyi terület épül be egyszerre. Hiába a legkedvesebb funkció, ha a lépték túlzott. A tervezett ház mérete sem kicsi. Mérete és léptéke meghaladja a tágabb kertvárosias környék paramétereit. Ám ennyi növekedés még éppen megengedhető és elviselhető, ha nem is a „fejlődés”, de a „realitás” jegyében. A szabályozás meg is engedi a „társasházi” méreteket. Az építész azonban nem csak „kihasználja” a lehetőséget, hanem kitalál valami olyat, amely sajátos, helyénvaló, egyedi. És ami a legfontosabb: balatoni. Könnyed, laza, és szezonális hangulatú.

Tehát a dolgok gyakran az ilyen és ehhez hasonló jó döntéseken dőlnek el. Ám ez a döntés jelen esetben több, mint döntés: vízió. Egy kellemes és értelmes lakozás víziója. A kellemes és értelmes nyaralási szokások 1970-ben megszakadt fonalának fölvétele. A kint és bent kapcsolatának fölfedezése. Az már csak ráadás, hogy ezt az alapelvet az építész ügyesen, találékonyan és naprakészen váltotta aprópénzre. Igen, naprakészen, sőt: divatosan. De hát Polónyi Károly pilletetős strandépületei nem voltak divatosak a hatvanas években? Aztán kimentek a divatból, aztán megint visszajöttek…

Összegzés

Az opponens elemzése végén megállapítja, hogy feltett kérdéseire megnyugtató választ kapott. Sikerült folytatni a koncepció alapvetését. Sikerült kibontani a vízióban szunnyadó tartalmat. A bevezetőben említett balatoni építészet legjobb időszakát idézi ez a terv. Nem formájával, nem anyagaival-színeivel, hanem szellemével, szellemességével, invenciójával.”

Budapest, 2010. február

Turányi Gábor DLA

építész, egyetemi tanár

No Comments

Post a Comment